Hvem er med, hvem bliver nævnt og hvem er glemt på denne festdag i Mali? Befolkningen i Mali følger opmærksomt med i den store ceremoni, som i dag torsdag den 19. september fejrer Malis nye demokratisk valgte præsident Ibrahim Boubacar Keita, IBK.
Denne dag markerer en ny begyndelse for Mali, en begyndelse som befolkningen hungrer efter. 26 statschefer er mødt op, flest afrikanske og så selvfølgelig Francois Hollande. For første gang er der statsbesøg fra Marokko med kongen Mohammed VI og hans følge på 300 mand. Hollandes tilstedeværelse viser, at Frankrig bakker op om Malis nye styre. Der har ikke tidligere været statsbesøg fra Marokko, da de afrikanske lande ikke anerkender Marokkos besættelse af Vestsahara. Besøget kan tolkes som et tegn på, at Marokko i højere grad vil involvere sig i konflikterne i Sahara.
Fejringen foregår på et stadium med 55.000 inviterede gæster. Byens hovedgader har fået en kærlig hånd, og de bliver lukkede, hver gang de internationale gæster bevæger sig fra et punkt til et andet. Det er en betalt fridag, så befolkningen kan koncentrere sig om festen.
Forventningerne til IBK er enorme, og endnu tvivler kun få på, at IBK kan indfri løfterne om at få gang i økonomien og skabe national forsoning. Officielt har han allerede haft to uger som præsident, og på den tid har han allerede overrasket og skuffet nogle vælgere. Det er sket med den regering, han sammen med den nye premierminister har udpeget, og i sin officielle indsættelsestale den 4. september, hvor han fik overdraget magten.
Ved den officielle indsættelse den 4. september bemærkede befolkningen, at kupgeneralen Sanago ikke deltog i ceremonien. Det gjorde til gengæld den tidligere diktator Moussa Traore, der oven i købet blev hyldet som en stor republikaner af IBK. Overraskende fordi IBK var med i demokratibevægelsen, som bekæmpede diktaturet forud for et militærkup i 1991. IBKs svigerfar sad fængslet i mange år under Moussa Traore uden at komme for en dommer. Malis første demokratisk valgte præsident Alpha Oumar Konare deltog ikke i ceremonien på trods af, at han og IBK er gamle kampfæller, og at IBK var premierminister under Alpha Oumar Konare. Og Malis første præsident Mobido Keita blev slet ikke nævnt. Men siden er IBK set besøge Mobido Keitas enke, og efter sigende skulle Mobido Keita blive æret ved en ceremoni i oktober. Om ikke andet er befolkningen i Mali gode til at tilgive.
IBKs regering bliver ledet af Oumar Tatam Ly. Han er netop blevet gift med datteren af lederen af partiet URD, hvis præsidentkandidat Soumaila Cisse kæmpede mod IBK i anden runde af præsidentvalget, og som har lovet at være i opposition til IBK og den nye regering. Nogle mener, at det nye ægteskab viser, at Malis politikere er alt for tæt på hinanden. I hvert fald er der mange ægteskabelige forbindelse mellem familier i forskellige politiske partier. Om det så handler om kærlighed, om alliancer, eller at der er så få veluddannede mennesker i de cirkler, hvor politikerne begår sig.
Mange ministre i den nye regering har allerede været ministre i tidligere regeringerne. Det skuffer mange vælgere, som stolede på at IBK ville stille med et helt nyt hold. En af overraskelserne er den nye udenrigsminister Zahabi Ould Sidi Mohamed. Han er araber fra det nordlige Mali og veluddannet fra blandt andet Sorbonne Universitetet. I 1990’erne arbejdede han for den norske Folkekirkens Nødhjælp på projekter i Nordmali, men under et tuaregoprør i 1991-92 gik han med i Front Islamique Arabe de l’Azawad og blev koordinator for tuaregiske og arabiske oprørsgrupper. Han indgik fredsaftale med Malis regering i 1992 og har siden været velanset og tilknyttet FNs fredsmissioner i blandt andet Congo, Sudan og Somalia.
Et andet overraskende bud på en minister er den karismatiske borgmester for Bamakos fjerde kommune, Moussa Mara. Med sine 38 år er han ung i politik i Mali, og han skal lede et ministerium for byudvikling. Han er den eneste præsidentkandidat fra sommerens valg, som har fået plads i den nye regering. Hans parti Yelema betyder forandring, og partiets program bygger på værdier. Da det nydannede parti stillede op ved kommunalvalget i 2009 i Bamako fik det halvdelen af stemmerne. Partiet arbejder med basisdemokrati, hvor alle kan få indflydelse på beslutningerne. Partiets medlemmer glæder sig til at få indflydelse i regeringen, men kan basisdemokratiske værdier overleve i den politiske virkelighed på regeringsniveau?
Følg ceremonien direkte her I Mali er det ikke kun kvindernes dragter, som bliver kommenteret. Mændenes broderede og skinnende boubou’er er lige så imponerende, og kommentatorerne svælger i farver og design.