Mali føler sig trådt på af den tidligere kolonimagt Frankrig. Det skyldes, at det franske udenrigsministerium nu fraråder rejser til en stor del af landet
Af freelancejournalist Lise BlomSelv om det er midt i højsæsonen for turisme i Mopti og dogon-området i Mali, er det ikke nødvendigt at bestille hotel. Her er nemlig god plads på både hoteller og restauranter. Guider, souvenirsælgere, restauratører og bådudlejere er på en gang oprørte og opgivende. De har svært ved at forstå, at de pludselig skulle leve i en farlig terrorzone. Det samme gælder de herboende europæere og de turister, der har fundet vej.
Da der springer en bombe den 5. januar 2011, sker det foran den franske ambassade i Malis hovedstad Bamako. Et tunesisk medlem af Al-Qaeda smider en mindre gasbombe og skyder mod ambassaden, inden han bliver anholdt. To bliver lettere såret ved angrebet, som, politiet formoder, er en enkelt persons værk.
I selve Saharaørkenen har AQIM- den nordafrikanske del af Al-Qaeda – baser. En franskmand blev kidnappet i november 2009, og det formodes, at en del af de op mod 20 europæere, som er blevet kidnappet de seneste år i nabolandene Niger og Mauretanien er eller har været holdt fanget her.
Men den uvejsomme Saharaørken ligger fysisk og mentalt langt fra dogonområdets smukke klipper. Her og i resten af Mali mener man, at Frankrigs nye rejsevejledning er en hævn. Det er en udbredt opfattelse, at vejledningen er blevet skærpet, fordi Mali ikke vil skrive under på en migrationsaftale med Frankrig og samtidig nægter at lægge jord til enny fransk militærbase.
Den nye rejsevejledningskaber mistillid mellem Mali og den tidligere kolonimagt. Og de franske turister, der trodser rejsevejledningen, tvivler på, om de overhovedet skal tage den og lignende advarsler alvorligt. På sigt vil den skærpede rejsevejledning også få betydning for udviklingsprojekter i området. Danmark har ikke skærpet sin rejsevejledning til Mali.