Enten hader eller elsker vi blæksprutte i Danmark. I udlandet er det en delikatesse, hverdagsmad eller endda afrodisiakum. Jeg køber ofte frisk blæksprutte hos fiskehandlere – prisen er forholdsvis lav. Jeg slutter af med et par røverhistorier om blæksprutte.
I andre lande hedder en blæksprutte ikke bare blæksprutte. Der er calamares, pulpo, sepia og mange andre. Jeg tager udgangspunkt i en blæksprutte på mellem 200 og 500 gram. Den har 10 arme og to lange fangarme. De store pulpo med 8 arme bryder jeg mig ikke så meget om.
Du skal bruge:
- En blæksprutte
- Olie til at stege blæksprutten
- Løg
- Hvidløg
- Estragon (helst frisk)
Sådan gør du:
Rengøring
Hos fiskehandleren køber jeg en hel blæksprutte og renser den selv. Det er ikke så vanskeligt. Jeg smider hele blæksprutten i køkkenvasken og stiller et dørslag på en tallerken til de rengjorte dele.
Først hiver jeg underkroppen med armene fra overkroppen. Så følger det indre skelet og indvolde som regel med. Nogle blæksprutter har stadig en pose med blæk intakt. Man kan bruge blæk til en risotto, men det har jeg endnu til gode at prøve.
Jeg trækker skindet af. Bemærk på billedet, at skindet allerede er gået af nogle steder. Nogle gange skal den løsnes lidt med en lille kniv. Jeg trækker også de to finner af.
Jeg bruger en saks til at partere blæksprutten og al rengøring og findeling foregår i køkkenvasken.
Jeg klipper blækspruttekroppen op og fjerner den indre hinderne så godt som muligt. Jeg skyller blæksprutten og klipper den i mindre stykker op i dørslaget, så vandet kan løbe fra.
Jeg fjerner også skind fra de to finner og klipper dem i mindre stykker.
Nu klipper jeg lige under øjnene så jeg har armene i en krans. Hvis munden/næbbet er en hård skal, trækker jeg det af. Jeg fjerner ikke skindet fra armene.
Afhængig af størrelsen på blæksprutten klippe jeg armene ud enkeltvis eller i par. Jeg klipper sugekopperne af. To arme er lange fangarme. Dem klipper jeg i mindre stykker.
Tilberedning
Varm olivenolie i en gryde og smid blækspruttestykkerne i. Rør rundt og tilsæt løg og hvidløg. På få minutter bliver blæksprutten hvidlig og dermed gennemstegt. Jeg steger i lidt længere tid.
Nu kan du servere med et drys frisk estragon. Fransk estragon løfter fisk og havdyr til det sublime! Spis med grønsager eller det tilbehør, du har lyst til. Jeg har for eksempel serveret blæksprutte med kartofler og kantarelflødesovs.
Blæksprutte til flere dage
Men du kan også fortsætte. En blæksprutte kan være stor til en enkelt person, så jeg tilbereder den, som beskrevet ovenfor og gemmer den i køleskabet. I de kommende dage bruger jeg blæksprutte sammen med grønsager i pasta. En uge spiste jeg blæksprutte i fem dage.
Put flere grønsager i gryden – champignon, ærter, tomat eller dåsetomat. Grønsager, som du kan lide og som ikke skal tilberedes i lang tid. Jeg blander med kogt pasta.
Risotto med blæksprutte er super lækkert. Men det har jeg kun smagt på restaurant, da jeg ikke er risotto-specialist.
Man kan grille rå blæksprutte. Det har jeg nydt på restauranter, men ikke haft held med selv at tilberede. Så hvis du inviterer gæster til grill, sørg for at have alternativer! Jeg puttede de uspiste og grillede stykker blæksprutte i olie med hvidløg og persille. Dagen efter var det en fantastisk frokost.
En nordspansk klassiker er pulpo-blæksprutte med kartofler og drysset med paprika. Udmærket, hvis du laver det selv med en mindre blæksprutte. Jeg har fået det serveret drivende i olie.
Tips
Der går historier om at blæksprutter skal bankes for at blive møre. De mindre blæksprutter, som jeg køber, har ikke behov for bank. De bliver fint møre. Ofte er det skind og hinder, der kan være seje og elastik-agtige. Derfor hiver jeg dem af. Det er også muligt at putte den rensede blæksprutte i fryseren, så den bliver mere mør.
Husk at gå ud med posen fra din kompostspand. Rå blæksprutteindvolde lugter fælt!
En røverhistorie om blæksprutter
Som journalistpraktikant blev jeg en tidlig morgen sendt med flyveren til Nordjylland for at skrive en artikel om en ildsjæl på slagteriet i Hjørring. Jeg blev mødt af to enorme og meget maskulint udseende mænd. Bortset fra den fine kyse, de bar på hovedet.
Slagterne blev ellevilde, da de fandt ud af, at det var mit første besøg på et slagteri. Der var mange historier, de kunne indvie mig i. Fx om afhudningsmaskinen og en uheldig rengøringsmedarbejder. Lad være med at forestille jer historien, når I skal spise.
Og så en skrøne – eller mulig skrøne? For hvad har friturestegte blæksprutteringe at gøre med et dansk svineslagteri?
I kender poserne med frosne blæksprutteringe i panering, som bliver serveret med en eller anden form for dip, som mest smager af friture.
På danske slagterier er der en særlig maskine til at fjerne røvhuller på svinene. I ved, at alt på en gris bliver udnyttet. Så røvhullerne bliver trukket ud at grisen. Og sendt videre til en anden fabrik, der panerer dem og sælger dem som blæksprutteringe.
Jeg har hørt historien på flere slagterier og ved ikke om den er sand. Men absolut en god røverhistorie.
En association
Min egen version af en røverhistorie foregik omkring 1990. Jeg skulle have en veninde på besøg og havde købt blæksprutte til aftensmad. Jeg boede i en klassisk to-værelses lejlighed med et smalt mørkt køkken. De fleste i København kan sikkert se det for sig.
Jeg havde renset blæksprutten og skulle skære den ud (det var før, jeg fandt ud af, at en saks er et genialt værktøj, så man ikke sviner et skærebræt). Der var selvfølgelig ikke plads til min veninde i køkkenet, så hun stod for enden af det smalle rum og betragtede mit arbejde.
“Hvad er det, du laver,” spurgte hun nysgerrigt.
Jeg kiggede på det aflange hvide hylster på skærebrættet og fik en ide.
“En tyrepik,” svarede jeg.
Jeg var yngre og temmelig fjollet. Så min veninde spiste lydigt sin portion af tyrepik.
Fakta om blæksprutte
Ønsker du videnskabelig viden om dette fascinerende dyr, så tjek “Den store Danske Lex” Blæksprutters komplekse seksualadfærd kan det lyde som ren røverhistorie.
Find flere historier om blæksprutter og opskrifter i et tema på POVinternational Der er 5 artikler i temaet. Endnu en opskrift på POVinternational handler om pulpo, som ikke er min livret.