Krig på vej i Mali

Mali har i 20 år været kendt som et fredeligt demokrati, men det er slut. Der er nu udsigt til krig. Internationale militæreksperter er med til at planlægge en invasion for at befri den nordlige del af Mali, som er besat af forskellige islamistiske grupper.

– Alt, hvad vi ønsker i dag, er krig for at befri den nordlige del af Mali. Det handler om at dræbe så mange islamister som muligt og fordrive resten. Men hvis islamisterne rejser til andre lande, vil de stadig være en trussel. De skal likvideres, for det er meget farlige elementer. Efter krigen ser vi, hvad der skal ske.

Sådan beskriver Mama Koite Doumbia den generelle holdning i Mali. Mama Koite Doumbia er forkvinde for kvindeorganisationen FEMNET-Mali og kæmper normalt med argumenter, forhandlinger og ved at pege på forbilleder. Så Mama Koite Doumbia bekymrer sig for Malis fremtid og ikke kun for at bekæmpe de militante islamister.

Men ud over udsigten til et demokratisk valg i foråret 2013 mangler Mali planer for, hvad der skal ske i fremtiden. Det eneste sikre er, at landet er plaget af en udbredt træthed med de nuværende magthavere i overgangsregeringen og de politiske partier i Mali.

– I øjeblikket kan ingen sige, hvad der er den bedste løsning på udfordringerne i Mali, konstaterer Mama Koite Doumbia.

Hun er i Danmark for at tale om kvinders rolle i bæredygtig udvikling og 2015-målene for sin danske samarbejdspartner KULU (Kvindernes Ulands Udvalg). Men alle fremskridt indenfor fattigdomsbekæmpelse blegner i lyset af truslen fra islamisterne i nord. Her har sharialov fået et ugift par stenet, personer beskyldt for tyveri har mistet både hænder og fødder, utugt og alkohol straffes med pisk, og kvinder skal være tildækkede. Enkelte islamister stammer fra Mali, resten er kommet til landet fra især nabolandet Algeriet og så fjernt som Pakistan og Bangladesh.

I begyndelsen satsede både politikere og befolkning på en forhandlingsløsning. Tuaregerne i nord har tidligere gjort oprør, men konflikterne er altid blevet løst ved forhandlinger. Denne gang har forhandlinger ikke løst konflikten. I takt med, at islamisterne har udvidet deres territorium og tildelt stadig mere horrible straffe til befolkningen i nord, er opbakningen til en militær løsning steget.

Tropperne i invasionen vil komme fra den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS. Vesten lover logistisk støtte og hjælp med overvågning. Internationale militæreksperter er i Mali for at hjælpe med at planlægge den militære indsats.

Algeriet deler 1.400 kilometer grænse med Mali og er hjemland for den Al-Queda gruppe, som er aktiv i en del af det besatte område i nord. Men Algeriet har afvist at deltage i en intervention i Nordmali. Hillary Clinton har forsøgt at presse Algeriet.

De fleste i Mali har erkendt, at Malis hær ikke alene kan bekæmpe islamisterne i nord. Der er dog en generel frygt for tropper fra andre afrikanske lande – især Nigeria. Frygten skyldes tidligere episoder i blandt andet Sierra Leone.

Enkelte ytrer sig anonymt i debatten på nyhedssider fra Mali med argumenter om, at muslimer ikke har ret til at bekæmpe andre muslimer. Men den holdning er ikke udbredt hos offentlige debattører. Islamisterne i nord går nu under betegnelsen ”tåberne” i nyhedsartikler og debatindslag.

Læs hele artiklen på Verdensnyt.dk